Pagina's

vrijdag 8 maart 2013

De beste appeltaart


Het was hier een weekje stil, maar dat komt omdat we hier zaten:


en 3 avonden hier:En ook wel hier:


Die eerste foto: niets ergs, gewoon een checkup voor de beruchte frambozenvlek
Die tweede foto: ik caterde samen met Florien voor de theatergroep van het Sint Pieterscollege, Thespikon. Ik zag de voorstelling zelf niet, maar naar het schijnt speelden ze de pannen van het dak (als je dat tenminste kan zeggen over theater.
Die laatste foto is bedoeld om een eerste bezoek aan de onthaalmoeder te symboliseren, ze is dus niet echt genomen bij onze onthaalmoeder, maar die bewuste ochtend zag Florien er als volgt uit:Mijn excuses voor het wazige hoofd van Kwinten, maar dit was de beste uit de serie :)

En we bakten ook appeltaart, de beste zelfs. 
Ingrediënten voor De Beste Appeltaart:

250 g bloem 150 g boter
100 g witte basterdsuiker
1/2 ei
rasp van 1 citroen
2 tl bakpoeder

Voor de vulling:
200 g rozijnen
11/4 kg appels (liefst Goudreinetten of Jonagold)
rasp van 4 citroenen
100 g suiker
1 1/2 theelepel kaneel
300 g cakekruimels (van een oma's cake uit de supermarkt)
100 ml dikke boerenland vanillevla (of meer, want ik vond het een beetje droog)

en een hoge bakvorm van 24 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 180°C.
Kneed met de keukenmachine de bloem, boter, basterdsuiker, het halve ei, de rasp van de citroen, ¼ tl zout en bakpoeder tot een homogeen deeg. Als je geen keukenmachine hebt, doe je alles in een kom. Snijd de boter met twee messen klein, tot een kruimelig mengsel ontstaat en kneed ten slotte alles snel tot een glad deeg. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 4 mm dikte en bekleed er een ingevette hoge springvorm van Ø 24 cm mee. Zet de vorm 5-10 min. in de koelkast.
Laat de rozijnen 10 min. in een laagje water weken. Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis en snijd de partjes in de lengte weer door de helft en evt. nog een keer door de helft (vooral bij Jonagold, die garen minder snel). Giet het water van de rozijnen af. Meng de appelparten, rozijnen, citroenrasp, kaneel, suiker, cakekruimels en vanillevla door elkaar en schep voorzichtig in de beklede vorm, rangschik de grove appelparten gelijkmatig over de vorm.
Bak de taart in ± 40 min. totdat het deeg bruin en gaar is.

Update; ik voeg ook nog graag toe dat het recept origineel afkomstig is van het tijdschrift Delicious, ik denk uit 2010, toen ze nog elke maand op zoek gingen naar een "beste" recept. En ik vind dit echt waar de beste appeltaart!

En een foto kon ik ook niet onthouden:


Meer bleef er niet over na ons meest recente babybezoek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten