Pagina's

woensdag 3 september 2014

Boeken voor de allerkleinsten

Als ik recensies aan het invoeren ben, maak ik me vaak de bedenking "Amaai, als Florien vier jaar is, gaan wij gewoon een overvloed aan boeken kunnen lezen!"
Het aanbod van boeken met een simpel verhaaltje, eventueel op rijm, dat toch niet van het genre "Wat doet dit dier?" is voor circa tweejarigen, is niet bijster groot.
Maar voor Florien, en voor eventuele andere geïnteresseerden, ging ik eens op zoek. Wat volgt is een selectie uit de toppers hier thuis en wat er verder nog in de boekhandel verkrijgbaar is.

PS: Ik ben nu ook wel de laatste om te beweren dat je jonge kinderen geen prentenboek voor oudere meelezers mag voorschotelen, ik sla ook al eens Pettson en Findus open om samen naar de prenten te kijken. Dus dit is zeker geen klachtenbrief :)

Gegarandeerd op 1: De spin die het te druk had van Eric Carle

Toch alleszins mijn nummer 1, zeker wat voorlezen betreft. Leuk om al die verschillende dieren een eigen klank te geven. Bijgevolg kon ik dit al op Floriens zes maanden beginnen voorlezen, met succes. Ze had ook een bijhorende knuffel, wat het allemaal letterlijk tastbaarder maakt. Ook het subtiele reliëf dat in het boek is aangebracht is fantastisch, maar wordt nu pas echt opgemerkt. Eigenlijk des te beter, zo kan ik het blijven voorlezen, ook al doen we dat nu al een jaar!

Nog een leukerd, van dezelfde schrijver (toch deels :)): Beertje Bruin, wat zie jij daar?
Leuk omwille van de schuifjes, maar ook het ritmische spel. Ben op zich niet zo'n fan van de illustraties, maar het werkt oh zo goed bij peuters dat het stimuleert om dit te blijven voorlezen.De Pip reeks van Clavis:

Al zijn het niet de meest vernieuwende boekjes, de combinatie van illustraties met foto's is voor een keertje niet spuuglelijk. Veel herhaling en een herkenbaar ritme. Levendig voorlezen is altijd een plus! Ook ideaal om ze bezig te houden als ze niet lang op hun potje willen blijven zitten :)

Goed wassen Pip
Eet smakelijk Pip
Kiekeboe Pip
Slaap lekker Pip

Uit de Nijntje reeks (zeker geen exhaustieve lijst):

Nijntje in de dierentuin ("Hoi, hoi, dat vind ik fijn!")
Nijntje op de fiets
Het feest van Nijntje
Nijntje gaat logerenDeze boekjes kent iedereen. Door hun tekst op rijm zijn ze zeer geschikt voor peuters, het geeft hen een gevoel van zekerheid en ontlokt door de herkenbaarheid ook vaak gelach. Florien zegt vaak ook woordjes mee, ook fijn voor hen.

Jip en Janneke (de kleine boekjes)
Deze boekjes bevatten al echte verhaaltjes van twee pagina's. Sommige peuters zijn er nog niet aan toe, want er staan maximum twee grotere afbeeldingen bij. Ik heb gemerkt dat als ik het verhaal wat inkort (en ik lees dan meestal zijwaarts of ondersteboven, dus ik moet wel, ik kàn gewoon niet alles lezen :)), het best wel lukt. De prenten zijn zeker al toegankelijk genoeg en de thema's herkenbaar.

Kleine Muis eet de maan 
Kleine Muis zoekt een huis


Beide boeken zijn van Peter Horacek en hoewel hij een heel andere stijl heeft dan degene die me normaal gezien aantrekt, heb ik er echt van genoten om ze met Florien te lezen. Je kan hem misschien nog wel vergelijken met Eric Carle qua opbouw en kleurgebruik.
Florien zegt 'maan' tegen banaan en het toeval wil dat de Muis in bovenstaand boek op een ochtend een banaan vindt en denkt dat het de maan is die naar beneden gevallen is. Omdat ze zo lekker ruikt, besluit ze een hapje te eten, maar al gauw heeft ze de helft op. In paniek rent ze naar haar vrienden, want zo zal de maan nooit terug vol worden. Oh, symboliek voor dreumessen!
Toen ik nog in een kinderboekhandel werkte, hoorde ik kleuterjuffen vaak met veel oh's en ah's praten over Kleine Muis zoekt een huis en dat bleek niet onterecht. Echt eens proberen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten