Pagina's

zaterdag 1 november 2014

Gezonde inspiratie 1: Easy Peasy of gezonde kinderkost

Een mini-reeksje over 'gezonde' kookboeken. Ik besef dat gezond een ruim begrip is en dat mensen daar verschillende opvattingen over hebben. Ik ben vooral vertrokken van een uitspraak van Jonathan Safran Foer: "Feeding my children is not like feeding myself, it matters more." Klinkt een beetje klef, maar het vat dit reeksje wel samen. Ik ben op zoek gegaan naar een aantal kookboeken waarin je inspiratie vindt om jezelf van gezonde kost te voorzien, maar waarin ook aandacht gegeven wordt aan de kleine eters onder ons. Omdat het niet altijd evident is om je kinderen gezonde kost aan te bieden, omdat je ze toch een goede basis wil meegeven,... zoiets?

Eerder schreef ik al over Goed eten, het fantastische kookboek van Dorien Knockaert (blij dat ik ben dat er ondertusseneen nieuwke gemaakt is).
Maar er zitten nog kookboeken in mijn collectie! En hoewel ik zwoor mijn verslaving wat in te dijken, kocht ik een tijd geleden (met een boekenbon, want dan mocht het) een nieuw kookboek. Het kind heet Easy peasy.Toen Florien met vast voedsel begon, zat ik met wat vraagtekens. Hoe kan ik Kind 1 goed doen groeien zonder -al te veel- vlees? Bij de onthaalmoeder kreeg en krijgt ze geregeld vlees, maar dat wilde ik zelf toch graag beperken. Kind en Gezin heeft een paar receptjes, maar ook een helaas contradictorische gids over eten (dat zouden ze bij de volgende druk aanpassen). Er is De kleine vegetariër, junior van De dikke vegetariër. Een boek dat ik overigens niet in de kast heb staan, ik val te veel over layout en foto's denk ik en op dat vlak is het wat mij betreft te saai. Inhoudelijk heb ik het in de boekhandel staan uitpluizen, maar vond ik er voor de echte kleintjes weinig afwisseling in.
En dan was er Easy Peasy, een prachtig (maar dan ook echt PRACHTIG) vormgegeven kook- en handboek over gezonde voeding, dat wil zeggen zoveel mogelijk zonder (geraffineerde) suikers. Weer geen vegetarisch boek, en zelfs bijwijlen niet heel duurzaam boek, maar toch een degelijke handleiding over gezond koken voor de kleinsten.
En daarmee heb ik ook al meteen mijn grootste punt van kritiek geuit: het is 'degelijk', soms zelfs een beetje betuttelend. Als ik het had geschreven, dan stond er toch een minder grote wijsvinger op elke bladzijde. Moeders die zich snel complexen laten aanpraten, gelieve u te onthouden, want dat zou wel eens een bijwerking kunnen zijn.
Het boek is handig chronologisch gestructureerd, van zwangeren over borstvoedenden naar twee- tot vierjarigen. Daartussen staan ook nog kortere hoofdstukjes met tips over noten, snoepmomenten, smoothies en siroopjes enzovoort. Je kan de recepten ook vanzelf doortrekken naar de doorsnee keuken voor volwassenen, mensen met specifieke voedingswensen zullen hier zeker hun gading vinden!

Ik heb me maar meteen op één van de fantastisch uitziende recepten gestort, wat zit dat goed in elkaar! Je zal het wel weer met mijn cryptische stijl moeten doen, zo lees ik nu eenmaal recepten.
Als je door het uiterlijk van deze heerlijk luchtige cakejes kan kijken, staat er je een smulfestijn te wachten. En gezond dat dat is! :) Rijpe bananen hebben we allemaal wel in huis... ge moest al bezig zijn!

Havermoutmuffin met dadels en vijgenjam (vanaf 12 maanden - voor 6 à 9 muffins)
3 rijpe bananen
110 ml notenmelk of kokos-rijstmelk
140 gr havermout
bakje blauwe bessen
2 eieren
1 tl bakpoeder

Jam: 3 grote Medjool dadels, 2 rijpe vijgen, 50 ml water, beetje honing
Dadels weken in lauw water, afgieten en alles pureren, kan koud, kan ook warm.

Oven 180 graden, 20 min.
Bananen pureren en alles mixen, in muffinvormpjes in de oven.

En dat is nog snel klaar ook!


2 opmerkingen:

  1. Dat wil lukken, ik was net op zoek naar een kookboek dat het zonder suiker wil proberen :-)
    Je schrijft het trouwens heel tof: "Als ik het had geschreven, dan stond er toch een minder grote wijsvinger op elke bladzijde. Moeders die zich snel complexen laten aanpraten, gelieve u te onthouden, want dat zou wel eens een bijwerking kunnen zijn."
    => GEWELDIG !! :-)

    BeantwoordenVerwijderen