Pagina's

vrijdag 19 augustus 2016

Verslag 4: vrijdag 12 augustus tot vrijdag 19 augustus

Tijd voor het laatste verslag van onze reis door het Zuiden van Zweden.
Aan het eind van het vorige verslag hield ik het wat korter, waardoor ik niet vertelde wat we vrijdag 12 augustus deden. Op donderdagavond hadden we weinig inspiratie en gingen we te rade bij onze gastheer (via sms, want hij was ondertussen alweer in België). Hij raadde aan om naar Påskallavik te gaan, naar Zweedse normen heel dichtbij, inclusief water en eetgelegenheid. We kuierden er wat aan het water, gingen iets drinken in het kleine haventje, maar lieten de eetgelegenheid aan ons voorbijgaan wegens wat te prijzig én allicht niet geschikt om met onze wildebras op ons gemak te zitten.
Na wat omzwervingen belandden we dan in Oskarshamn (Harry’s, op de grote markt, aanrader), waar ik de vorige post postte.

Zaterdag was het dan tijd om ons tweede huisje in te ruilen voor het derde, in Björköby, meer naar het Noorden toe van Småland. Niet zo lang rijden, dat was eens aangenaam voor de verandering. We werden vriendelijk onthaald en meteen ook uitgenodigd om naar het plaatselijke parochiecentrum te gaan, want daar hield de gastvrouw het zaterdagse ijscafé open. Omdat Florien in de conversatie het woord ‘ijs’ had gehoord en omdat het ons wel gezellig leek, zijn we een kijkje gaan nemen.
Hieronder wat foto’s van het dorpje.Op zondag trokken we naar Eksjö, een stadje waarvan het centrum nog volledig uit houten huisjes bestaat. Gezellig en mooi, wederom. We kochten er ook wat gebak voor de fika die namiddag in Lennarts Konditori, nogal bekend bij de Zweden (dus dat moesten we eens uittesten!).
Ik kon ook eindelijk een foto trekken van een rolstoel/rolatorgarage waarvan sprake in mijn eerste verslag. Toch echt grappig dat dat bestaat.Op de terugweg gingen we langs de supermarkt. Ik blijf me erover verbazen dat zelfs in het kleinste boerengat de supermarkten vaak van 8u tot 22u, of zelfs van 7u tot 23u, open zijn. Het is wel al vaak praktisch gebleken.

Maandag was het weer rustdag, met mooi weer! In de voormiddag trok ik in mijn eentje naar een stadje in de buurt, Vetlanda. In de namiddag besloten we om te gaan aperitieven aan het meer in Kristianelund (2km van ons huisje). Florien met de loopfiets, Kwinten met de fiets en ik te voet. Gezellig en heel mooi uitzicht, wederom.

Op dinsdag was het weer Florientjesdag. Voor haar het hoogtepunt van de vakantie ook: Astrid Lindgrens Värld! Eindelijk – eindelijk – kon ze Pippi Langkous ontmoeten. Het is best een duur park, maar voor ons wel zijn geld waard gebleken. Het bestaat eigenlijk vooral over openluchttheaters in de setting van de boeken van Astrid Lindgren. Zo heb je een decor van Michiel van de Hazelhoeve, de gebroeders Leeuwenhart, Junibacken (Madieke en Liesbet), Karlsson van het dak,… We zagen een openlucht singalong met Tante Pastelia en Kling en Klang uit Pippi Langkous, twee shows aan Villa Kakelbont met – hoe kan het ook anders – Pippi Langkous, een show van Ronja de roversdochter en eentje van Michiel. Wat me enorm meeviel (en wel in de lijn ligt van de Zweedse kindvriendelijkheid) is dat de kinderen voor en na de shows (van ongv. een kwartiertje) ook gewoon meteen naar de acteurs konden en konden spelen in en op de decors. Ik zeg decors, maar eigenlijk waren dat hele huizen, burchten, dorpen met watervalletjes,… Af gewoon.
En Florien… die liep als een kuiken achter haar idool, gaf haar zelfs een hand en was achteraf apetrots!

Woensdag hadden we afgesproken met mijn oud-leerkracht Zweeds van het CLT (ik volgde daar ook een jaartje Zweeds) in Vetlanda voor een voormiddagfika. Erika bracht haar dochtertje mee en haar mama. Florien was meteen fan. Ze gaven ons ook een goede tip voor de dagens lunch.

’s Avonds was het in Björköby ook fika, georganiseerd door de parochie. Omdat onze gastvrouw gezegd had dat het best gezellig was (en ook een beetje omdat we ervan uitgingen dat het gastgezin er ging zijn J), trokken we ernaartoe. Een vrijwilligster onthaalde ons vriendelijk, ze had het gebak dat er stond zelf gemaakt (zeker een pluspunt), maar helaas lag de gemiddelde leeftijd voor we aankwamen op ongeveer 80 jaar. Ik kon wel veel Zweeds praten met de vrijwilligster en Florien taterde ook maar door in het Nederlands. Sociaal is ze wel, dat kind van ons.

Op donderdag trokken we op aanraden van Erika naar Växjö, in plaats van het geplande Jönköping. Jammer genoeg regende het pijpenstelen toen we vertrokken en was het voor de allereerste keer druk op de Zweedse wegen. En helaas hadden we ook een donderwolkje mee in de auto… We wilden een specifieke winkel bezoeken, maar die bevond zich enkel in een overdekt winkelcentrum. Achteraf bekeken best handig, met die regen. Na de lunch trokken we toch naar het centrum van Växjö. Het weer was een beetje beter, maar het humeur van ons donderwolkje stond helaas nog steeds niet op zonneschijn. We besloten dan ook vroeger dan gepland weer naar huis te vertrekken. Ach ja, het kan niet altijd allemaal perfect verlopen!
Växjö domkyrka


Vandaag, vrijdag, bereiden we ons een beetje voor op het vertrek naar huis. Gisteren boekten we al een hotel in Odense, Denemarken. Het is best een eind rijden, maar omdat ik de reis toch graag in drie en niet in vier dagen wil proberen doen (dat was ons eerste plan), zorgen we ervoor dat we de eerste dag al heel wat kilometers gedaan hebben.

Helaas komen aan alle mooie verhalen een eind… maar we komen zo snel mogelijk weer terug, en dan het liefst nog een beetje langer! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten