Pagina's

woensdag 27 november 2013

Rouwboeken voor kinderen

Het is nog steeds november en omdat ik deze maand een rouwboek moest bespreken, vond ik het geen slecht idee om eens een overzicht te maken van goede rouwboeken voor kinderen.

Een boom vol herinneringen van Britta Teckentrup

Een boom vol herinneringen
Het werd tijd dat er nog eens een geschikt boek op de markt kwam rond het thema rouwverwerking. En ziedaar, Een boom vol herinneringen beantwoordt aan alle verwachtingen: metaforen, mooie en herkenbare prenten, gevoelige tekst.
Vos valt in slaap, want hij is moe na een zijn gelukkige leven. Uil is eerst verdrietig, maar hij beseft dat het tijd was voor Vos, want hij was al een tijdje moe. Wanneer alle vrienden stilletjes bij elkaar komen zitten, is het Uil die de stilte verbreekt door herinneringen te delen. Terwijl de dieren vertellen, komt er een oranje plantje tevoorschijn uit de sneeuw. Dit plantje groeit uit tot een boom waar iedereen een plekje in op of rond vindt. Vos lijkt hen voor altijd gezelschap te houden.
Aansluitend bij dit verhaal, dat misschien wat minder origineel is qua uitgangspunt, horen de prenten van Britta Teckentrup. De personages zijn statisch, maar de beweging die ontbreekt past eigenlijk perfect bij de sereniteit die de illustraties in hun geheel uitstralen. De kleuren zijn eigenlijk vrij vrolijk voor een rouwboek, wat het toch een beetje atypisch maakt, maar dit stoort op geen enkele manier. Opvallend zijn de details: op het eerste schudblad kwam enkel de kleur blauw voor, op het laatste blad ook oranje.
Kortom een uitstekend boek om te gebruiken in de klas, in de kerk, thuis,... om een moeilijk onderwerp als dit te duiden.

De gouden bal van Kristien Dieltiens
De gouden bal
Ook één van mijn favorieten, de volledige recensie vind je onder de titel. Dit boek is zeker niet eenvoudig, zelfs sterk symbolisch, maar het duidt een wel erg moeilijk onderwerp: de dood van een kind.

Kleine Pieter deed open van Paul Verrept
Kleine Pieter deed open

In de categorie 'minder geschikt voor kinderen, zeer geschikt voor jongeren' dit boek over Pieter de dood. De volledige recensie weer onder de titel.

De eend, de dood en de tulp van Wolf Erlbruch
DE EEND, DE DOOD EN DE TULP
Ik hoorde onlangs dat het niet meer verkrijgbaar zou zijn en dat vind ik doodzonde (de woordkeuze!), tweedehandswinkels of bibliotheken dus... Hopelijk besluiten ze het alsnog opnieuw uit te geven, want dit is echt een pareltje!

Hoe oma almaar kleiner werd van Michael De Cock

In de categorie 'pareltjes van één van mijn favoriete schrijvers' deze van Michael De Cock, u ondertussen wel bekend door zijn serie over de BFF's Rosie en Moussa.
Dit is echt prachtig, fijngevoelig, schattig, zonder ooit belerend te worden. Vanaf vijf jaar.

Een opa om nooit te vergeten van Bette Westera

Met speelse illustraties van Harmen Van Straaten die het nogal zware onderwerp toch de nodige luchtigheid geven. Voor kinderen vanaf 7 jaar. 

Hmm... Dit wordt een lange post, ik vermoed dat we hier nog een vervolg aan gaan breien! Goed idee?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten