Pagina's

dinsdag 26 februari 2013

Mmmmoussaka!

Ik kreeg de vier kookboeken van Jeroen Meus naarmate ze verschenen telkens van mijn MDH, maar ik vond dat ik er te weinig in kookte. Toen ik dus het vierde boek onlangs kreeg, besloot ik om er meteen iets uit te maken.
En het werd Moussaka, iets wat ik nog nooit gemaakt had, maar altijd zoveel lovende woorden over hoorde. Eens zien of dat recept van Jeroen ook zo goed is!
Ik weet dat ik meteen zondig tegen een hoofdprincipe, maar ik maakte de Moussaka zonder lamsgehakt. Mede omdat er geen was in de dichtsbijzijnde supermarkt, maar ook omdat we dat hier thuis niet zo graag eten. Daarnaast liet ik er ook de rode wijn uit, zonde om een hele fles te openen als we ze verder toch niet soldaat zouden maken.
En nog een tip: Jeroen zegt harde schapenkaas te gebruiken, maar ik zoek meestal (toch als ik in de Delhaize ben) eender welke passende harde kaas waar een stickertje 30% op staat. Zo wordt die kaas niet weggegooid, ik leer nieuwe smaken kennen én ik betaal er minder voor. Iedereen tevreden!
Die wijn, die kaas - ik weet het, het zijn seuten hier ten huize Van Heden.
Maar goed, het recept dus, want het was een succes. En zeker de dag erna...

Je hebt nodig:
500 g gehakt (ik nam eigenlijk maar 350 en dat was ruim voldoende)
100 g harde kaas
1 aubergine
2 kleine courgettes
3 uien
2 stengels selder
2 wortels
500 g aardappelen (ongeveer 6 stuks)
80 g geconcentreerde tomatenpuree (ik nam een klein blikje)
400 g tomatenpulp (ik nam meer)
1 teen look (2 in ons geval)
2 dl rode wijn (of niet)
een toefje harissa (liet ik eruit, was vervallen :))
enkele scheutjes olijfolie
gedroogde oregano
gedroogde marjolein (or not)
komijnpoeder
1 kaneelstok (ik deed het met poeder, turned out just fine)
peper en zout

voor de bechamelsaus: melk, boter, bloem, nootmuskaat, peper en zout. Daarvoor weeg ik niets af.

Hoe maak je het?
Ik schets het een beetje en jullie laten je logisch koksverstand werken, ok?
De uien en de look in een stoofpot doen, de wortels in blokjes erbij. Dan de selder zonder loof, ongeveer 10 min stoven en het vuur zachter zetten.
De aubergine snijd je in schijven en spreid je uit over een schaal (ik doe dat in mijn ovenschotel zelf, die heb ik erna toch nodig = minder afwas voor MDH). Daar strooi je een snuif zout over en laat je even opzij staan.
Je bakt het gehakt in een andere pan en doet het bij de groenten. Daarover giet je de tomatenpuree en laat het geheel even bakken. Daarna mogen harissa en wijn erbij (of niet). Daarna de tomatenpulp en de kruiden.
Je laat de saus anderhalf uur sudderen op een laag vuur (dat loont!) en verwijdert op het einde de kaneelstok (als je die gebruikte).
Je maakt bechamelsaus.
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes, doe hetzelfde met de courgettes. Als je de ovenschotel gebruikte voor je aubergines is het nu het moment om ze eruit te halen en af te spoelen.
Zet de oven op 180° en bouw je ovenschotel op; eerst wat bechamelsaus, daarop aardappelschijfjes, courgetteschijfjes, wat ragout enzovoort. Op het einde nog wat van die goedkope kaas erop en hop, de oven in! En dat voor 40-45 minuten.

Smakelijk!

Hopelijk heb je ervan genoten, want zo'n lange recepten uittypen, het is niet mijn ding. Volgende keer dus enkel korte samenvattingen ;)




2 opmerkingen:

  1. mmm magali
    ik kreeg er zelf zin van om moussaka te gaan maken
    vorige zaterdag hadden we vrienden op bezoek en de keuze voor het avondeten was snel gemaakt. bedankt om je enthousiasme te delen.
    hier ook gemaakt met gewoon(bio)gehakt maar wel met rode wijn en schapenkaas
    mmmmmmmmmm lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super! Het volgende recept dat ik ga posten is ook een aanrader :)

    BeantwoordenVerwijderen